24. juli 2007

Det er fælt

Det går ikke så bra med meg og kiloene – de overflødige. Det står på stedet hvil. Noe av forklaringen kan være at jeg er en sånn som spiser opp. Det som ligger på tallerkenen min, og så middagsrestene til kvelds. Og jeg sørger alltid for at det lages nok mat, eller helst litt mer enn nok. Og så er jeg ikke akkurat overtrent heller.

vekt


Ingvild Sjo sa det så treffende på baksida av fredagens Sunnhordland, og det ga meg et puff til å forandre strategi. Så gårsdagens tiloversblevne gikk rett i den brune dunken uten å ha vært innom kjøleskapet først. Takk Ingvild. Jeg får ta ansvaret sjøl og ikke overlate det til SIM.

Med Ingvild sin tillatelse, gjengir jeg hennes petit her:


Ka’ så e’ så fælt?

Det er synd å skam å hiva mat. Nei, det er det ikkje!
Høyr no her på ei halvgammal kjerring som ikkje har opplevd krigen.
Når du står der med ei halv marsipankake på fjerde dagen, kan du spørja:
Er det sunt å eta dette? Eller er det sunt ikkje å eta dette?
Når du står der med to fleskepannekaker med tilhøyrande flesk og ei pølse klokka ti om kvelden, då kan du spørja: Er det synd og skam å eta dette, eller er det synd og skam å kasta det?
Anten stappar du i deg sukker og feitt i store mengder, som endar ute i septiktanken, eller så kastar du det i kompostspannet til SIM. Uansett så skal den marsipankaka og dei fleskepannekakene til Fitjar til slutt.
Så dersom du er av den spinkle, overtrente sorten, så berre et, kjære deg. Då må du berre eta fleskepannekaker om natta.
Dei som tyt om at det er så fælt å hiva mat, det er dei som lagar for mykje mat. Det seier seg sjølv. Me snakkar ikkje om at det er fælt å kasta mat når det ikkje er noko mat å kasta. Synda oppstår altså i butikken. Me har kjøpt for mykje.
Lat oss samanlikna oss med hønsehjernar. Sjå for deg heile flokken med jærhøner i butikken. Går mellom rekkjene og plukkar og nippar. Til eine sida – til andre sida. Kaaak- kaaak. Litt verpesjuk der. Fyller raskt opp ei korg.
Det ville vore ein god ide om SIM hadde hatt matavfallcontainer ståande utanfor butikken, så kunne me lempa matavfallet rett oppi der med ein gong.

Ingvild Sjo


Ingvild, du sier det knakende godt. Jeg håper du går i gang med en blogg, når tidsklemma løsner litt på grepet.
Syns ikke dere også det, mine lesere?

(Innlegget er krysspostet fra livsstilsendrings-bloggen min. Den har ikke så mange lesere, derfor får dere det.)

8 kommentarer:

Sølvi sa...

Godt sagt - både av deg og Ingrid. Selv fryser jeg ned middagsrester - i en-porsjonspakninger - så har jeg middag de dagene jeg er alene hjemme. For jeg liker heller ikke å kaste mat. Og er alt for glad i å spise masse - i hvert fall til middag. men er det bare en porsjon tilgjengelig, ja så er det det.

mreteveian sa...

Takk, noen ganger må en bare ha hjelp til å åpne øya skikkelig!
Tipset til Sølvi er også godt, - jeg tar med meg begge: rester av "fet" mat går i dunken, rester av "vanlig" mat går i fryseren til en persons-posjoner...

Sigrun sa...

Takk for tipset, det er en kjempebra artikkel. Jeg skal sporenstreks kaste resten av dagens pannekaker, de skal ikke bli nattmat:-)) . En annen ting er at jeg må slutte å kjøpe sjokolade..... synd at det er så inderlig godt.....

Gimpelise sa...

Utruleg bra skreve dette innlegget til Ingvilde Sjo.
No kopierer eg da frå bloggen din og skriver det ut og henger det på kjøleskåpet mitt.
Bukker,nikker og neier i takk til deg som posta detta innlegget og til Ingvild Sjo som var så flink/snill å skriva dette.

Ha ein strålande fin dag.

Elisabeth Augusta sa...

JA jeg tar med meg tipset fra Sølvi, jeg også. Derfor er resten av dagens kyllingfileeter nå i fryseren. Men den påmmfrien fra i går var like lite egnet for fryseren som til nattmat. Og fisken var spist opp.
Takk alle sammen.
Bra med pannekakene, Sigrun.

Hanne sa...

Et skikkelig premie-innlegg Elisabeth Augusta - 1000 takk :-)
Siden maten ikke lenger renner tvers gjennom legger den seg nå på sidebeina og jeg må tenke på at jeg ikke har carte blance til å smake på alt til alle tider lenger. 6 mnd med mulighet til å spise alt får holde !! Mye sunnere å fryse og å kaste uten at det har vært innom kroppens system. Jeg må øve på at Nei takk er et utmerket svar igjen :-) Fortsatt god sommer til deg!

Ida sa...

Måtehold er bra ja... ;)
I mellomtiden, mens du mobiliserer og finner styrke;
Kos deg i livet og med den du er. :)
Du er tøff! :)
Det beviser dette sjarmerende og åpne innlegget.
Det som er urettferdig er at vi er nok ikke likt laget....
Kanskje man skulle begrense seg i det daglige. Også fråtse en dag i uka. Innføre lørdagsgodt for voksne..... ;)
Morsomt innlegg av Ingvild Sjo ja.
Dame med viljestyrke og ett skrått blikk.... ;)

Sølvi sa...

Jeg har bevilget meg selv en sjokoladesparegris (eller var det ku) Den får ti kroner hver dag jeg ikke har spist sjokolade - det kan bli litt stoffkjøp i steden, eller kanskje en ferietur