29. mai 2008

På kjøretøyet skal storfolk kjennes

Mystiske sømmer ~ # 5 ~ Sewing a mystery

trans am 1

I formiddag skled dette flaket inn i tunet her hos meg. Bak rattet satt Ingun og gliste. Hun inviterte meg på luftetur, og det sa jeg jo ja til. Etterpå var det te og drøs på trappa.

trans am 2

Ingun kom for å levere meg linjalen som vi bruker når vi syr mysteriet. Den jeg hadde oversett glemt ikke kom på at jeg skulle bruke igår. Så i ettermiddag har jeg gjort ferdig del 5.

23 del 4 og 5

Jeg tror vi nærmer oss slutten nå. Jeg håper det er meningen at det skal komme stolper mellom blokkene. Hvis ikke kan jeg jo gjøre det til meningen min.

22 ferdige blokker etter del 5

Ingun came by this morning to return the ruler, so I could finish part 5. We had a nice trip in her Trans Am, and then some tea and a chat. I spent the afternoon with my blocks, and this is how the stack looks like now.

Takk for den,

Iryl! dagen bedre

"Fordi hun tør å bryte grenser - og syr de lekreste sømmer :-)"

 

Det er en stor glede å få en slik utmerkelse og det feier til side enhver mulig tvil om at jeg skal fortsette å blogge om mine utfordringer og seiere.

Når jeg skal gi videre dette hedersbeviset vil jeg begynne med Petunia.  Hun tar fine bilder og skriver på en måte som får meg til å hente fram smilet mitt.  Se bare dagens innlegg her.  Det er da noe å våkne på.  Dessuten er dama Brann-supporter og har ivrige meningsutvekslinger med fotballkjærringa Tone.  Jeg må følge med i kommentarfeltene der ;-)  -Vi ses på kamp på lørdag, Tone!   

Jeg vil også gi litt oppmerksomhet til Rita, ToveLisbeth og Ida som står for gjennomføringen av OktoberRosa i 2008.  Jeg er takknemlig for at dere overtar.  Til sist en takk til hver og en av deltagerne to foregående årene og ikke minst dere som vil bidra i år.

28. mai 2008

Hektisk aktivitet

Vi er så heldige at vi har leieboere under takskjegget i år igjen.  Jeg tror det er det samme paret som kommer igjen år etter år.  Er det ikke slik med stæren da, at den gjerne har fast sommerbopel hvis den får lov?

Det er et skvalder uten like fra sultne unger - dagen lang.  Jammen godt at mor og far har som hovedformål i livet å fly fram og tilbake med godsaker.

stæren og newb

Under ligger Newb og er småsur fordi han ikke får tak i disse urokråkene.

stæren og newb2 stæren og newb3

Om noen dager vil små, dunete hoder titte fram under taksteinen.  Da gjelder det å følge med.  Kanskje får jeg være vitne til den første flyturen.  Det håper jeg.  Er det kanskje best å stenge katten inne?  Nei, det nytter nok ikke.  Livet får gå sin gang, om det blir kort eller langt.

Pokker!

del 5 m feil 2

Ingun, jeg må ha linjalen min for å komme videre, allikevel!

25. mai 2008

Øvelseskjøring

Jeg driver som dere vet og frisker opp førerkortet mitt.  I pinsa var tida inne for å bryte en ny barriere, og bevege seg sørover over Stordabrua og gjennom Bømlafjordtunnelen i Trekantsambandet.  Tunnelen er Norges lengste undersjøiske tunnel.  Jeg grøsser ved tanken.  Ikke bare inni fjellet, men under vann også.  Jeg liker det ikke som passasjer.  Som sjåfør var det helt - pardon my french - jævlig.  I ren lykkerus over å ha gjennomført - som om jeg hadde noe valg når jeg først hadde vært så dum - kjørte jeg helt til Røldal.  Det er 17 mil og dermed en atskillig lengre etappe enn jeg er vant til.  Bra sliten, men lykkelig.  Veien videre overlot jeg til min bedre halvdel.  Men jeg overtok rattet igjen to dager senere og tok tunnelen på returen også.  Det var så vidt jeg overlevde, tror jeg.

miljøtunnelen Miljøtunnelen på Digernes. stordabrua Stordabrua. ned i tunellen Så bærer det ned i dypet av Bømlafjordtunnelen. pause i røldal Matpause med sjåførbytte ved Røldal kyrkje.

 

Om et par dager er planen at jeg skal gjøre det igjen.  Tar turen til Haugesund, så får jeg trent litt på bytrafikk med det samme.  Co-piloten er selvsagt med.  Det kommer til å ta ei stund enda før jeg øver meg uten han.  Tar det pent og forsiktig, så gir det varige resultater.  Det er ikke tull.

Labyrinten

"Et latterutbrudd fra vaktene i porthuset fikk henne til å skvette.  Et øyeblikk innbilte hun seg at hun så en person i siluett i et av de øverste rommene.  Men så stupte en flaggermus ned foran henne og tiltrakk seg blikket hennes, og da hun så opp igjen, var det mørkt i vinduet."

Fra Labyrinten, skrevet av Kate Mosse.

Sibbo

En labyrint er utvilsomt et skummelt sted.  Ihvertfall for en klaustrofobiker som meg.  Jeg går ikke frivillig inn i en labyrint med høye vegger, ihvertfall med mindre det er tydelige juksepiler langs golvene.  Langt bak i hjernebarken lurer et barndomsminne fra en tivoliopplevelse.  Tror det må ha vært en speillabyrint, men egentlig er det bare smaken av skrekk jeg husker.  Nei, gi meg full oversikt og kort vei ut.  Da klarer jeg meg bra.

At hjernen er en labyrint jeg stadig går meg vill i, er en annen sak.  Jeg har alltid hatt lett for å la den ene tanken følge den andre og havne på uventede steder.  Ikke alltid like praktisk og på ingen måte effektivt.  I hjernelabyrinten min er det mange bilder.  Kanskje det egentlig er bare bilder, når jeg tenker meg om?  Jeg skulle gjerne ha sett andre sine hjerner innvendig.  Består de også av bilder?  Eller er de ordna annerledes?

Mysterier og tilsynelatende uforklarligheter har jeg sansen for.  Særlig når de er av et slikt kaliber.  Det er da virkelig noe å undre seg over.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

"Ta fram nærmeste bok og bla opp på side 123. Finn femte setningen og noter de tre neste setningene i bloggen. Gi oppgaven videre til 5 andre og fortell hvem du fikk den av."

Jeg fikk tikken av Merete, og nå gir jeg den videre til Tone, Tittei, Ingun, Stine og Anja.  For ordens skyld; jeg vet at ikke alle liker slike leker og jeg blir ikke sur hvis du ikke vil være med.

Boka ligger forøvrig her i hylla mi og venter på å bli lest.

22. mai 2008

Mystiske sømmer ~ # 4 ~ Sewing a mystery

Nå begynner det å ligne noe her! Vi syr trekanter sammen til firkanter og setter dem sammen med firerblokkene fra del 1 til nierblokker med stjernefasong ;-) Jeg har valgt meg et blåsvart marmorert stoff sammen med et tilnærmet fuksiafarget.

del 4

30 slike blokker lød instruksen. Alt for mange, tenkte jeg, det holder med halvparten. Eller ihvertfall 20. Jeg skal jo ikke lage dobbelt sengeteppe. Men så syns jeg blokkene ble fine. De kan sikkert bli til mye rart. Dermed endte jeg opp med 30 blokker i bunken allikevel.

Del 5 er ventet i neste uke en gang.

My plan was to sew 15, or at least not more than 20 blocks, since I have no intention about making a double bed quilt... Well, I think the blocks turned out well, so why stop? I ended up with 30, as the instructions said. Will we have step 5 next week?

18. mai 2008

Fra avlagte klær til handlepose

Det skjer på Hobbyboden.  Denne gangen er det Kuriosa som har invitert til gjenbrukskonkurranse.  Kan vi ta det vi har og skape det om til en anvendbar og praktisk bæresak til å få hjem melk og brød og leverpostei i?  En plastpose mindre her og en plastpose mindre der - kanskje det monner?

En plastbærepose med hull til håndtak er min modell til en solid og miljøvennlig handlepose.

Jeg har brukt stoff fra en grønn bukse i kraftig bomullsstoff, en tynn dongeribukse og en rødrutete bomullsskjorte. I tillegg har jeg brukt en liten bit vlisofix og bomullstråd fra lageret mitt.

clip_image002 clip_image004

Du trenger saks og målebånd eller skjærekniv og linjal. Jeg bruker det litt om hverandre, etter hva jeg syns er mest hensiktsmessig til hver oppgave. Du trenger også en bit matpapir eller et A4-ark og en blyant. Og et skredderkritt eller en bløt fargeblyant el l.

Den grønne buksa hadde jeg tidligere spretta og sydd litt på, med tanke på å lage et skjørt. Derfor er det skjøtt inn en trekant i forstykket. Denne beholder jeg.

Begynn med å klippe opp sidesømmene og sømmene på innsida av beina på den kraftige buksa.

Klipp av bakstykket under linningen. Mål ca 40 cm ned og klipp av. Klipp vekk midtsømmen. Skjær eller klipp til slik at du får to rette kanter å sy sammen. Jeg retta opp på utsiden av lårene og lot beina bytte plass før jeg sydde dem sammen.

Forstykket klippes av under glidelåsen. Del det og sy sammen igjen slik som på bakstykket. Eller skjøt inn en trekant slik som jeg har gjort.

Mine bukser er store i størrelsen. Derfor har jeg ikke skjøtt på noe mer. Hvis du trenger det skjøter du på fra stoff fra nederst på beina. Du skal ende opp med to stoffstykker på ca. 40x50 cm.

Klipp ermene av skjorta og klipp opp sømmen. Skjær/klipp til to deler på 15x50 cm.

Av beina på den tynne dongeribuksa lager du også to deler på 15x50 cm.

Bruk en plasthandlepose som mønster og tegn av bærehullet på en bit matpapir. Klipp ut og bruk som mal. Tegn opp på baksiden av dongerien.

clip_image006

Legg dongeribukse og rutete stoff sammen rette mot rette. Nål godt sammen, sy og klipp. Klipp hakk i sømrommet ”inni hullet”.

Vreng, press, sy stikning.

clip_image008

Så skal du sy den øverste sømmen. Brett inn ca 1 cm av det rutete stoffet og press. Gjør det samme med dongerien. Nål de to delene godt sammen og sy to stikninger.

clip_image010

Legg hankedelene på veskedelene, rette mot rette og sy. Kast over sømmen, press den ned og sy en stikning.

clip_image012

Hvis du vil pynte posen med applikasjon er det lurt å gjøre det nå.

Sidesømmene og bunnen syr du med forsterket rettsøm. Hvis maskinen din ikke har slik søm, så kan du sy flere ganger oppå hverandre. Det er viktig at sømmen blir sterk.

Sy først bunnen og kast over.

Så nåler du sammen sidesømmene. Begynn øverst så er det lettest å få det fint.

Nederst bretter du bunnsømmen innover og oppover slik at det blir fire lag stoff her (ca 5 cm). På denne måten dannes en fin, firkantet bunn.

clip_image014

Til slutt kaster du over sidesømmene og vrenger.

GRATULERER MED NY HANDLEPOSE!

clip_image016 clip_image018

7. mai 2008

Kanskje noen husker denne?

kjøkken

Det er bare så vidt jeg gjør det, selvom den har hengt på kjøkkenveggen, med påmonterte bokstaver men fortsatt uferdig, gjennom hele vinteren.  I dag plukka jeg den ned fra veggen.  Jeg har planene klare for videre arbeid, så det burde være en smal sak å fortsette.

kjøkkenstjerne

 

Jeg blir glad av å tenke på Ulva Ugerup.

Ulva Ugerup kurs 026

Ei anna fresk dame som jeg gjerne skulle ha vært på kurs med er Bodil Gardner.  Hadde det passa, skulle jeg ha prøvd å komme med på kurset hennes på Vestlandstreffet i Stavanger til høsten.  Jeg får ha det til gode og håper på en sjanse en annen gang.  I mellomtiden kan jeg jo hente inspirasjon på nettsida hennes.  Det er så fargerikt og flott at det er en fryd :-)

2. mai 2008

Mystiske sømmer ~ # 3 ~ Sewing a mystery

Etter å ha møtt et par motbakker ble jeg endelig ferdig med del tre. Jeg er glad for at det ikke skulle sys så mange blokker i denne omgangen. Som så mange ganger før skulle det nemlig vise seg at oppspretteren er god å ha. Hadde 33 av 44 blokker "ferdig" før jeg plutselig ble slått av tanken om at noe skurra.

Joda. Man bretter ut og feilen åpenbarer seg.

25.april 019

Etter fiksen ble det heldigvis bra.

del 3

Så nå ligger her 1300 små trekanter og kvadrater sirlig sammensydd på ulike måter, og deretter sortert i tre forskjellige plastposer, og venter på fler små stoffbiter. Det var Siri som fant disse vitale tallene på Yahoo-gruppa Quiltvillechat: "If you have finished step #1 you have sewn together 600 pcs of fabric If you have finished Step #2, you have sewn together another 568 pcs of fabric that you have cut. If you have finished Step #3, you have sewn together another 132 pcs of fabric for a grand total of 1300!!!! pcs."

tre deler

Jeg spekulerer svært på hva jeg skal fortsette med av stoff nå. Jeg har ikke akkurat metervis av noen stoff, men her har jeg plukket frem noen av de store bitene som jeg tror kan brukes. Så får vi se.

videre

After some ripping I finally managed to get part 3 done. What a luck that this part only was to make 44 triangles and that I discovered my mistake after "finishing" 33 of them.

I have but together some fabric that I may end up using for the rest of this mystery.